Pentru că în ultima vreme am văzut că tot mai mulți oameni sunt interesați de ideea de NFT am hotărât să împărtășesc și eu cunoștințele mele despre acest subiect.

    Așa că..


    Ce înseamnă NFT?


    NFT este prescurtarea, în limba engleză, pentru non-fungible token. În limba română o traducere pentru acest concept este jeton infungibil.
    

    Ce înseamnă asta?

    Un jeton infungibil înseamnă un jeton unic, ce nu poate fi înlocuit cu nimic altceva. În economie, termenul de bun fungibil reprezintă ceva ce poate fi ușor transformat, de exemplu, banii, unde poți schimba o bancnotă de 50 de lei în 5 bancnote de 10 lei și vei avea în continuare aceeași valoare. NFT-urile sunt bunuri digitale unice, ce nu pot fi transformate în niciun fel.
    Jetoanelor infungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație. Pot fi imagini, înregistrări audio, videoclipuri, practic, orice bun digital, iar deși fișierele în sine pot fi copiate, jetoanele infungibile care le sunt asociate sunt consemnate și monitorizate, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate. Registrele în care sunt înregistrate jetoanele poartă numele de blockchain și fiecare registru folosit la scară largă (Ethereum, Bitcoin Cash, Flux, etc.) au ansamble de standarde ce reglementează utilizarea NFT-urilor.
   

    Cum funcționează? 

    Deși orice fișier digital ar putea fi ușor multiplicat, în cazul NFT-urilor acest lucru este practic imposibil, deoarece registrele în care acestea sunt consemnate sunt susținute de mii de computere în toată lumea.

    Cât poate valora un NFT?


    În teorie, oricine își poate lista munca pentru a fi valorificată. Interesul în ceea ce privește jetoanele, a crescut destul de mult, datorită unor știri în care se prezentau vânzări de NFT-uri de milioane de dolari.
    

    
                                              sursa: https://tenor.com/view/neon-cat-rainbow-neon-cat-gif-15365299
                       Pe 19 februarie, acest gif cu Nyan Cat s-a vândut pentru aproape 600.000 $ .            

                        
   Câteva săptămâni mai târziu, artista Grimes (iubita celebrului Elon Musk) a vândut lucrări în valoare de peste 6.000.000 $.
   Fondatorul Twitter, Jack Dorsey a început și el să promoveze spre vânzare un NFT al primului tweet din istorie, licitația ajungând la 2.500.000 $.
    Cel mai scump NFT (la momentul redactării articolului) este pentru lucrarea Everydays:The first 5000 days, semnată de Beeple, care s-a vândut cu 69.000.000 $.
    Puteți vedea aici un top 10 al celor mai scumpe jetoane vândute până la acest moment.
     În Romania, Delia Matache a vândut primul său NFT, pentru piesa intitulată "Racheta", inaugurând astfel acest trend.

            
Beeple-the first 5000 days
https://www.theverge.com/2021/3/11/22325054/beeple-christies-nft-sale-cost-everydays-69-million

      Credeți că jetoanele infungibile vor deveni următoarele "cartonașe" colecționabile? Aștept părerile voastre în comentarii!