Ce este un senzor de cameră digitală?


    Senzorul este regiunea camerei care este senzitivă la lumină și înregistrează o imagine atunci când este activă.
    Senzorii sunt de obicei măsurați în milimetrii, dar uneori și în inch. De exemplu, senzorii full-frame sunt cei mai apropiați de dimensiunea standard de 35mm de film ( 35.00 x 24.00 ).
    Senzorul camerei și calitatea imaginii sunt strâns legate, dar nu mereu mai mare înseamnă mai bun!     Senzorii mai mici au și avantaje distincte, pe care le vom discuta.
    Senzorul camerei are impact direct asupra tipului de lentile/obiective care pot fi folosite cu acea cameră.
    Obiectivele foto au inscripționată pe ele distanța focală, dar, în funcție de camera pe care sunt folosite, aceasta poate varia. De exemplu, un obiectiv 18-55mm folosit pe un senzor APS-C poate avea o distanță focală efectivă de 27-82mm, depinzând de cameră. Acest lucru se datorează faptului că senzorul nu este destul de mare să poată folosi toată dimensiunea obiectivului. 
    Aceste cifre sunt stabilite de conceptul de “crop factor” ( crop = decupaj ), acesta fiind numărul cu care vom înmulți distanța focală a obiectivului pentru a determina distanța focală efectivă.


Tipuri de senzori*

*nu toți senzorii din aceeași categorie au exact aceeași dimensiune ( depind de producătorul camerei )


Senzor de telefon mobil


    Deși acești senzori variază destul de mult, putem observa că pe multe dintre flagship-uri regăsim senzori de 1/2.55-inch.


1/2.3-inch - dimensiune aproximativă 6.3 x 4.7mm


    Acesta este cel mai mic senzor folosit pe camerele din ziua de azi și îl putem regăsi în camerele ieftine compacte. De obicei oferă între 16-24MP ( megapixeli ).

    Dimensiunile acestea le permit producătorilor de camere să ofere camere foarte mici cu obiective foarte mari, cum ar fi camerele compacte cu superzoom Panasonic ZS70/TZ90 sau Canon PowerShot SX730 HS.


    În condiții foarte bune de iluminare, astfel de camere pot oferi rezultate foarte bune.


1/1.7-inch - dimensiune aproximativă 7.6 x 5.7mm


    Puțin mai mare decât 1/2.3-inch, acest senzor oferă capacități mai mari de a separa subiectul de fundal iar per total au rezultate mai bune în a păstra detalii în condiții de luminozitate redusă. Astfel de senzor putem găsi pe camera Pentax QS1, cameră lansată în urmă cu 5 ani ( la momentul redactării articolului ) .


1-inch - dimensiune aproximativă 13.2 x 8.8mm


    Acest tip de senzor este o alegere foarte populară într-o gamă variată de camere compacte, mărimea sa făcându-l o opțiune foarte performantă.

    Camerele cu acest senzor pot furniza imagini de foarte bună calitate, majoritatea camerelor pe care vin având deschidere foarte mare și astfel lăsând foarte multă lumină să ajungă pe senzor.

    Putem regăsi senzorul de 1-inch pe camere compacte “de buzunar”, ale căror lentile sunt de obicei limitate la o distanță focală între 24-70mm sau 24-100mm, cum ar fi Pansonic LX15, Canon PowerShot G9 X Mark II sau Sony RX100 VI. De asemenea, putem găsi acest senzor și pe camere de superzoom cum ar fi Panasonic FZ1000 II sau TZ200 și Sony RX10 IV.


Senzorul de Patru Treimi - dimensiune aproximativă 17.3 x 13mm


    Acesta este formatul folosit de Olympus și Pansonic pentru camerele lor Micro Four Thirds mirrorless, cum sunt Olympus OM-D E-M1X și Pansonic GH5S.Acest tip de senzor are o suprafață egală cu aproximativ un sfert din mărimea unui senzor full-frame.


APS-C - dimensiune aproximativă 23.5 x 15.6mm


    Folosit foarte mult timp pentru aparate entry-level și mid-range DSLR, iar acum și în foarte multe camere mirrorless, acest tip de senzor oferă un echilibru foarte bun între portabilitate, calitate și flexibilitatea folosirii obiectivelor.


    Nu toți senzorii APS-C sunt egali, Cannon aplicând un crop factor de 1.6x în timp ce restul producătorilor folosesc 1.5x.


    Camerele cu senzor APS-C sunt opțiuni versatile, cu o arie foarte mare de utilizare, iar unii fotografi sportivi sau de natură tind să le prefere în locul modelelor full-frame datorită faptului că se pot apropia mai mult de subiect cu anumite obiective.


APS-H - dimensiune aproximativă 26.6 x 17.9mm


    Acest tip de senzor a fost folosit de Canon pe modele mai vechi, cum ar fi EOS-1D Mark III și EOS-1D Mark IV, deși se pare că în ultima vreme compania a adoptat o alternativă full-frame pentru gama actuala de EOS-1D Mark II.

    Fiind mai mic decât full-frame dar mai mare decât APS-C, crop factor-ul acestui senzor este de 1.3x. Asta înseamnă că dacă folosim un obiectiv de 24mm pe o cameră cu un astfel de senzor vom obține o distanță focală efectivă apropiată de 31mm.


    Recent, o versiune de 51MP a acestui tip de senzor a fost folosită de Sigma pentru modelul SD Quattro H.Canon a anunțat de asemenea că lucrează la două modele, de 120MP și 250MP cu senzor APS-H, dar că utilitatea acestora ar fi pentru supraveghere, sau echipament industrial.


Full frame - dimensiune aproximativă 36 x 24mm


    Senzorii full frame sunt folosiți de mulți entuziaști sau fotografi profesioniști și se regăsesc pe flagship-urile producători atât pe modelele DSLR cât și pe cele mirrorless.
Suprafața lor mare oferă posiblitatea de a colecta destulă lumină, care ajută în schimb la producerea de imagini de foarte înaltă calitate. Există camere cu senzori full frame și cu doar 12MP, în timp ce pot ajunge și la 51MP.

    Senzorii full frame au aproximativ aceeași dimensiune ca filmul de 35mm și din această cauză nu există crop factor care trebuie luat în considerare.

    Depinzând de producători, unele obiective APS-C pot fi folosite pe camere full frame, la o rezoluție redusă.

    Modelele populare de camere cu senzor full frame includ Nikon Z7, Sony A7 III, Sony A7 IV, Canon EOS 6D Mark II, Nikon D850 și multe altele.


Medium-format— dimensiune aproximativă 44 x 33mm


    Senzorul medium-format este mai mare decât cel full frame, iar lansările recente de camere cu acest senzor a trezit destul de multă curiozitate. Aceste lansări includ Fujifilm GFX 50R și Hasselblad X1D.
Teoretic, acest format ajută la crearea de imagini mai calitative datorită faptului că pot capta mai multă lumină. De asemenea, un senzor mai mare ajută producătorii să obțină camere cu un număr mai mare de megapixeli. Fujifilm promite o cameră de 100MP în acest format, de exemplu.

    Costurile acestor camere, pe de altă parte, le fac să fie accesibile doar la nivel profesional.