Lucrurile s-au schimbat destul de mult în decada care a trecut de când aparatele Mirrorless au ajuns pe piață iar în acest articol vreau să acopăr ceea ce cred eu că sunt cele mai importante 8 aspecte de luat în calcul atunci când achiziționezi un aparat foto.

    

    Să începem cu lucrurile de bază. DSLR este prescurtarea de la Digital Single Lens Reflex iar modul de funcționare este următorul: lumina lovește oglinda la un unghi de 45 de grade iar apoi este proiectată direct în sus în vizorul optic care îți permite să vezi cu precizie imaginea pe care o vede obiectivul. Aceasta este o cale optică, fără a avea procesare digitală. Când apeși butonul oglinda se mișcă din fața senzorului și vei auzi acel sunet foarte satisfăcător al declanșatorului.


    Prin contrast, camerele mirrorless ( fără oglindă ), exact cum le spune și denumirea funcționează astfel: lumina trece prin lentilă și ajunge direct pe senzor pentru a fi procesată. Este afișată apoi fie pe monitorul de pe spatele camerei fie în vizorul digital, care în esență este tot un monitor, dar mult mai mic. În acest caz, atunci când fotografiezi, camera înregistrează efectiv ceea ce este pe senzor în acel moment.


    

Imagine preluată de pe https://www.canon.co.nz/explore/mirrorless-or-dslr-cameras


    Având aceste cunoștințe, putem trece mai departe să discutăm cele 8 aspecte care cred că ar trebui luate în calcul atunci când te gândești să achiziționezi o un aparat foto.

   1. Mărimea și greutatea 


        DSLR: Acestea sunt, în mod tradițional, aparatele mai mari în această comparație. 

   Mirrorless: În general, camerele mirrorless sunt mai mici și mai ușoare, fiind mult mai atractive pentru utilizatorii ce călătoresc mult.


    
    2. Obiectivele 


    DSLR: Există o gamă foarte variată de obiective disponibile pentru DSLR direct de la producători, dar există și foarte multe opțiuni bune de la producătorii third-party.

    Mirrorless: La momentul redactării articolului, putem spune că opțiunile de lentile pentru camerele mirrorless sunt mai limitate, deși nevoile de bază sunt acoperite.


    Teoretic vorbind, dacă vrei să ai acces la o gamă foarte variată de obiective, un aparat Canon sau Nikon DSLR ar fi cea mai bună variantă. În afară de opțiunile disponibile direct la producători, companii precum Sigma sau Tamron oferă alternative foarte bune.


    Avantajul pe care îl au camerele DSLR se trage din faptul că aceste aparate există de zeci de ani.


        

https://www.dpreview.com/forums/post/54011141?image=2

    3. Vizorul


    DSLR: Unii fotografi, mai ales cei sportivi, preferă vizorul optic de pe aparatele DSLR pentru claritate, imaginea naturală și faptul că sunt lipsite de lag.

    Mirrorless: Primele vizoare electronice erau de o calitate redusă, dar recent, tehnologia a avansat atât de mult încât, în afară de faptul că vezi în timp real scena pe care o fotografiezi, ai acces și la foarte multe informații vitale.


    Vizoarele electronice avansează atât de repede încât deja au fost eradicate aproape complet problemele de pe primele generații, cum ar fi zgomotul sau lag-ul. De asemenea, această tehnologie simulează imaginea digitală pe care o vei captura, ceea ce înseamnă că nu vei avea surprize după ce faci fotografia. Pe de altă parte, vizoarele optice de pe DSLR sunt mai ușor de folosit în lumină puternică, dar asta este doar o problemă de preferințe personale.


        

https://www.reinisfischer.com/mirrorless-camera-buying-guide


     4. Autofocus  


    DSLR: Camerele DSLR au avut un avantaj foarte mare în privința autofocus-ului dar nu mai este cazul. Unele aparate DSLR sunt mai bune pentru a fotografia subiecte în mișcare, dar nu este o regulă generală.

    Mirrorless: În timp ce unele modele de buget prietenos e posibil să aibă probleme pe partea de autofocus, multe aparate mirrorless au acum sistem de tipul “hybrid contrast” ( camera “se uită” la contrastul dintre margini și acționează motorul de focus până ce contrastul este la nivelul maxim de “sharpness” ) și “phase detect” ( sistem de autofocus care se regăsește și pe modelele DSLR ).


    Fotografii are voiau în trecut camere care să aibă autofocus foarte rapid se orientau către modele DSLR. În ziua de azi, datorită avansului tehnologic în industria mirrorless se întâmplă deseori ca aceste aparate să fie în avantaj, mai ales pe gamele premium. Aceste aparate impresionează nu doar prin viteză dar și prin acuratețea pe care o au atunci când vine vorba de subiecte în mișcare.

    Un alt avantaj pe care îl au camerele mirrorless sunt sistemele "eye/face detection” care aduc și mai multă acuratețe în fotografierea oamenilor sau animalelor.


        

                                        Tiparele de autofocus de pe camerele DSLR Nikon
                        https://www.slrlounge.com/the-three-biggest-reasons-portrait-wedding-photographers-should-switch-to-mirrorless-eventually/


    5. Filmare continuă 


    DSLR: Cele mai bune camere DSLR nu pot ține pasul în acest moment cu cele mai bune camere mirrorless la acest capitol.

    Mirrorless: Design-ul camerelor mirrorless ușurează cu mult sarcina de a putea fotografia la viteză mare și chiar și modelele accesibile la preț au rezultate foarte bune.


    6. Calitatea imaginii 


    DSLR: Pe modelele DSLR întâlnim senzori APS-C sau full frame.

   Mirrorless: În mod normal și camerele mirrorless folosesc aceeași senzori, dar există și excepții, modele care folosesc senzori mai mici sau mai mari de atât.


    Momentan, cea mai mare rezoluție se găsește ( la momentul redactării articolului ) pe o camera mirrorless cu senzor medium format, Fujifilm GFX100S, care are un senzor de 102MP. Totuși, aceasta este o camera pe care nu foarte mulți oameni și-o pot permite, dar există Sony A7R IV, aparat mirrorless care oferă 61MP, adică 11MP peste cele mai apropiate DSLR, Canon EOS 5DS și 5DS R.


    7. Bateria


    DSLR: oferă în medie între 600-800 de cadre, dar există și modele care au autonomie de peste 1000 de cadre per încărcare. Aparatele DSLR din gamele pro pot oferi și peste 2000 de cadre per încărcare.

    Mirrorless: de obicei, aceste camere oferă între 300-400 de cadre per încărcare.


            

https://capturetheatlas.com/mirrorless-vs-dslr/

    8. Preț


    DSLR: De pe cele mai ieftine DSLR-uri pot lipsi opțiuni precum touchscreen-ul ecranului sau înregistrarea de video 4k.

    Mirrorless: Aparatele mirrorless de buget prietenos, de obicei, vin cu aceste opțiuni dar nu au vizor; cele care au costă mai mult decât modelele echivalente DSLR.


    De obicei, pentru gamele de camere ieftine, aparatele DSLR vor fi mai ieftine decât modelele DSLR ce oferă aceleași caracteristici.


        Acestea sunt, din punctul meu de vedere, cele mai importante 8 lucruri de luat în calcul atunci când te afli în situația de a cumpăra o cameră nouă și nu știi ce să alegi.

    O părere personală ar fi că, deși, probabil, aparatele mirrorless sunt viitorul, poți obține rezultate foarte bune cu camere DSLR, la prețuri foarte decente și probabil vor mai rămâne în jur o perioadă îndelungată de timp.