Există o concepție cum că doar fotografii cu camere DSLR/mirrorless scumpe, la care au atașate obiective și mai scumpe, pot realiza fotografii extraordinare, dar, în opinia mea, nu mai este cazul. Asistăm la o abundență de telefoane lansate an de an, marea majoritate cu specificații din ce în ce mai ieșite din comun, și astfel fotografiile la nivel semi-profesionist cu telefonul mobil au început să devină o realitate. 

    Iată 8 sfaturi pentru a obține fotografii mai bune cu telefonul mobil:

    1. Dacă telefonul tău suportă această funcție, prima regulă este să fotografiezi în format RAW. Știu că am mai zis asta, articolul este aici, dar dacă vrei să poți obține maxim dintr-o fotografie, acesta este primul pas. Dacă telefonul nu suportă nativ această funcție, atunci poți descărca o aplicație dedicată de pe ”magazinul” telefonului, iar aici, recomandarea mea este Lightroom Mobile și puteți vedea aici de ce.

    2. Ai grijă să luminezi subiectul! Cu cât subiectul este mai luminat, cu atât mai clară va fi imaginea pe care o vei obține. Dacă este posibil, fotografiază afară, iar dacă ești în interior și vrei să aprinzi lumina pentru a avea o expunere mai bună, ține cont că lumina artificială influențează culorile și joacă-te puțin la setările de balans de alb.

    3. Apropie-te cât de mult posibil de subiect! Una dintre greșelile comune ale fotografiilor cu telefonul mobil este aceea că subiectul ajunge să fie un obiect mic și de nerecunoscut, undeva în depărtare. Încearcă să stai cât de aproape posibil de subiect, sau, dacă rezoluția camerei îți permite, să decupezi, în timpul procesării, imaginea de așa natură încât să pui subiectul în valoare.

    4. Folosește liniile ajutătoare! Una dintre cele mai ușoare modalități de a realiza compoziții foto mai bune este să folosești liniile ajutătoare ale aplicației de cameră ( grid lines ) . Folosind liniile poți, cu ușurință, să alegi unde să plasezi punctele de interes, să alegi dacă vrei să te ghidezi după regula treimilor, sau dacă vrei să o încalci.

    Pentru a activa liniile,tot ce trebuie să faci este, pe iPhone, să accesezi Configurări - Camera - Grilă , iar pe Samsung să lansezi aplicația de cameră, apoi Setări, iar în partea de jos a meniului vei găsi opțiunea de a activa grila.

    5. Setează focus-ul manual! Majoritatea telefoanelor din ziua de azi vor face focus automat pe ceea ce este în prim planul cadrului.Pentru a seta manual unde să facă focus, tot ce trebuie să faci este să atingi ecranul, și vei observa, în funcție de producătorul modelului de telefon, că poți selecta manual unde să focalizezi. 

    De asemenea, ar fi ideal să te focusezi asupra unui singur subiect.Atunci când realizezi o fotografie, încearcă să îți iei timpul necesar să aranjezi totul așa cum trebuie pentru a obține rezultatul pe care îl vrei. Unii fotografi profesioniști sunt de părere că subiectul nu ar trebui să umple tot cadrul, și că ar trebui să ai două treimi din cadru spațiu negativ pentru că așa subiectul va fi pus și mai mult în evidență.

    6. Setează manual expunerea imaginii! Atunci când atingi ecranul telefonului, în afară de focus, vei observa că poți ajusta și nivelul expunerii fotografiei. Încearcă să te joci cu această setare până ajungi la rezultate care să te mulțumească, pentru că ajustarea expunerii va influența destul de mult rezultatul final.

    7. NU folosi zoom! Nu știu dacă are rost să intru in detalii, dar, dacă ai folosit vreodată zoom pe camera de pe telefon, știi la ce mă refer.

    8. Editează! Oricât de mulțumit ești de rezultatul obținut, gândește-te că poate arăta chiar și mai bine după ce îl procesezi într-una din aplicațiile de editare.


    De asemenea, voi mai adăuga și alte lucruri care te pot ajuta:

  • ai grijă să ai lentilele telefonului curate!
  • gândește-te la achiziționarea unor lentile externe. Acestea vor avea, cel mai probabil, un impact foarte mare asupra rezultatelor, dar, dacă ești la început, și încă vrei să înveți, s-ar putea să nu iși justifice prețul.
  • gândește-te la achiziționarea unui trepied.
  • folosește blitz-ul în timpul zilei. nu folosi niciodată blitz-ul când fotografiezi în lumină redusă, pentru că rezultatele nu vor fi cele pe care le aștepți.    
    În afară de ce am spus mai sus, atunci când fotografiezi cu telefonul râmân valabile toate sfaturile pentru compoziții foto mai bune pe care ți le spuneam aici.

    În continuare, am atașat o galerie cu fotografii realizate de mine pe telefon. 
    Dacă vrei să mai adaugi ceva, o poți face în secțiunea de comentarii, iar dacă ai vreun subiect despre care vrei să discutăm, aș fi foarte încântat să-l aud.

    Nu uita că mă găsești pe FacebookInstagram dar și pe YouTube.

Sighisoara turnul cu ceas

Photos by Cozmin Sighisoara turn

Photos by Cozmin Sidmouth

Photos by Cozmin poarta mare Sidmouth

Photos by Cozmin telefon Sidmouth

Photos by Cozmin telefon Sidmouth

Photos by Cozmin telefon Ilfracombe