Nu contează dacă ești un fotograf experimentat sau la început de drum, fotografiile de peisaj pe care le admiri și par uimitoare au cateva lucruri în comun. 

    Iată 10 sfaturi pentru a obține fotografii de peisaj mai bune:


    1. Locația 

    Fotografia de peisaj este rezultatul muncii de planificare aproape la fel de mult ca al procesului fotografic în sine. Ar trebui să ai o idee foarte clară unde vrei să mergi și la ce oră pentru a surprinde fotografia exact cum este în mintea ta. Planificând care este locația exactă unde vrei să mergi, vezi maximiza timpul pe care îl vei avea acolo, crescând astfel șansele de a imortaliza fotografia pe care vrei să o faci.

Photos by Cozmin Virlan Transfagarasan    2. Răbdare

    Fotografia de peisaj necesită răbdare. De aceea este foarte important să ai destul timp atunci când ajungi la locație încât să aștepți, în cazul în care este nevoie. Poate soarele tocmai a intrat în nori și nu ai razele de lumină cum ți le-ai imaginat, poate este prea multă lume și nu e ceea ce vrei tu, multe dintre aceste aspecte se pot ajusta cu răbdare și planificare adecvată.


    3. Efortul

    Unul dintre motivele pentru care suntem foarte impresionați de fotografiile cu peisaje este că de cele mai multe ori sunt realizate din perspetive pe care nu le-am văzut niciodată. O fotografie realiztă de pe cea mai înaltă culme a unui munte înseamnă foarte mult timp și efort. Așa că dacă vrei să ai o fotografie cum nu ai mai avut trebuie să faci ceva ce nu ai mai făcut.


    4. Caută să folosești cea mai bună lumină

    Lumina este unul dintre cei mai importanți factori ai fotografiei, mai ales în fotografia de peisaj. Oricât ai planifica și oricât de uluitoare ar fi locația, dacă nu folosești lumina care trebuie atunci imaginea nu va fi ce trebuie. Cea mai bună lumină pentru fotografia de peisaj este, în teorie dimineața devreme sau după amiază, deoarece soarele puternic va oferi o lumină ”dură” care nu te va ajuta foarte mult. Am zis în teorie, pentru că atât vreme cât soarele puternic de la prânz este acoperit de nori și îți poate oferi un ”softbox” natural, nu vei avea nicio problemă cu iluminarea scenei.

Photos by Cozmin Transfagarasan lumina


    5. Ia cu tine un trepied

    Dacă vrei să realizezi fotografii extraordinare, în momentele cheie de iluminare, dimineața devreme sau după amiază târziu, la cea mai înaltă calitate posibilă, atunci ai nevoie de un trepied. Altfel, riști să ai nevoie de valori ISO mult prea ridicate, ceea ce înseamnă ”zgomot” și nimeni nu vrea zgomot în fotografiile sale ( deși, uneori, zgomotul oferă o notă aparte fotografiei ).


    6. Gândește-te la compoziție

    Pe cât de mult posibil, vei dori să obții compoziția dorită atunci când realizezi fotografia și să te bazezi cât mai puțin pe procesarea de după. Dacă scena nu pare ce trebuie atunci când te uiți prin aparat la ea, atunci, de cele mai multe ori, nu va fi ce trebuie nici după procesare. Există reguli care te pot ajuta să obții compoziții mai bune, cum am scris aici ,  regula treimilor fiind una dintre cele mai importante, dar ai nevoie să exersezi pentru a putea analiza o scenă în minte, într-un timp cât mai scurt.

Photos by Cozmin Virlan Transalpina
    7. Folosește histograma

    Histogramele sunt un instrument esențial în fotografie, pe care ar trebui să înveți cum să le citești și să utilizezi rezultatele pentru a-ți îmbunătăți fotografiile. O histogramă este un grafic simplu care arată diferitele distribuții tonale din imagine. Partea stângă a graficului este pentru tonuri întunecate, iar partea dreaptă a graficului reprezintă tonuri luminoase.

    De exemplu, dacă majoritatea graficului este deplasat într-o parte, acesta este un indiciu că fotografia ta este prea deschisă sau întunecată (supraexpusă sau subexpusă). Acest lucru nu este întotdeauna un lucru rău, iar unele imagini funcționează perfect în ambele sensuri. Cu toate acestea, dacă observi că graficul tău se extinde dincolo de marginea stângă sau dreaptă, acest lucru arată că ai părți ale fotografiei cu detalii pierdute (zone negre pure dacă histograma se extinde dincolo de marginea stângă și alb pur dacă se extinde dincolo de marginea dreaptă ). Acesta este un lucru pe care ar trebui să-l eviți, astfel încât, văzând dovezile în histogramă, să poți să le corectezi fie recompunând imaginea, fie compensând expunerea.


    8. Nu te mulțumi cu o fotografie bună

    Acest lucru este valabil pentru orice fotografie pe care o faci. Nu contează dacă este un peisaj sau un portret; dacă o poți face mai bine, atunci ar trebui. Dar de multe ori din cauza timpului și efortului pe care fotografia de peisaj îl necesită, oamenii se mulțumesc cu o fotografie bună, mai degrabă decât să aștepte sau să se întoarcă pentru a face una mai bună. Ar trebui să îți propui întotdeauna să fotografiezi orice în cel mai bun timp posibil, în cel mai bun mod posibil, chiar dacă asta înseamnă să aștepți sau să te întorci mai târziu.


    9. Fotografiază în format RAW

    Așa cum spuneam și aici, dacă ai o cameră capabilă să fotografieze în format RAW, atunci ar trebui să te obișnuiești să folosești la maxim această opțiune.  


    10. Experimentează

    Pentru toate tehnicile și regulile care există pentru a ajuta la compoziție și la procesul de realizare a fotografiei, există întotdeauna spațiu pentru experimentare. Fotografia digitală înseamnă că a face o fotografie nu este risipirea unui negativ, deci există o oportunitate amplă de a încălca regulile și propriul stil uneori. Chiar dacă majoritatea timpului nu funcționează și imaginea nu arată excelent, din când în când s-ar putea să descoperiți o bijuterie.

Cozmin TransfagarasanCozmin imagine transfagarasan

Cozmin Transfagarasan Balea

Cozmin Transfagarasan Cabana

    Acestea au fost cele 10 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți fotografiile de peisaj. Ca de obicei, dacă ți-a plăcut, sau ai gasit content interesant, simte-te liber să îl împărtășești cu oricine crezi că are nevoie, iar dacă mai ai ceva de adăugat, folosește secțiunea de comentarii.