Acestea sunt, din punctul meu de vedere,
10 sfaturi care vă pot ajuta să obțineți compoziții mai bune când fotografiați. 

    1. Încearcă să umpli cadrul ( se poate face și în timpul editării folosind funcția de crop ); dacă împrejurimile sau obiectele de pe fundalul fotografiei au foarte multe elemente/sunt foarte aglomerate, atunci o idee bună ar fi să umpli cadrul fotografiei cu subiectul pe care încerci să îl fotografiezi. Această tehnică ajută foarte mult la fotografiile de tip portret mai ales dacă încerci să le realizezi în zone cu trafic foarte intens.
Photos by Cozmin Virlan portret copil


    
    2. Încearcă să fotografiezi interacțiuni;   Dinamica în compoziție se extinde în afara mișcării fizice. Ce înseamnă asta? Înseamnă că interacțiunea dintre subiecte, indiferent că vorbim de persoane sau de obiecte, este cea care produce privitorului senzația că a fost acolo în acel moment. La finalul zilei, fotografia este felul în care povestești ceea ce vezi.
Photos by Cozmin Virlan exemplu de interactiune


   
      3. Nu tăia membrele subiectelor; Acordă mereu atenție marginilor fotografiei pentru a te asigura că subiectul pe care vrei să îl fotografiezi nu este decupat în cadru. Dacă decupezi mana/urechea/capul persoanei pe care încerci să o fotografiezi, nu vei strica doar compoziția, dar, sunt șanse destul de mari ca toată atenția privitorilor să fie atrasă exact de ceea ce ai decupat neintenționat din poză. Desigur, sunt momente în care poți ignora orice regulă a fotografiei, dar ar fi bine ca aceasta să nu fie una dintre ele.
Photos by Cozmin Virlan clown


   
      4. Înțelege și folosește regula treimilor; îți povesteam aici despre regula treimilor. Încearcă să ții cont de regula treimilor atunci când fotografiezi peisaje, pentru că te poate ajuta foarte mult să obții o compoziție foarte atractivă.
Photos by Cozmin Virlan regula treimilor


    

    5. Folosește cadrele pe care ți le oferă mediul înconjurător; indiferent că este vorba despre o arcadă, un pod, sau un gard, încearcă să folosești ceea ce găsești în natură pentru a încadra subiectele pentru că acest lucru poate transforma de multe ori o compoziție monotonă în ceva ce va atrage foarte multe priviri. 
Photos by Cozmin Virlan rasarit mare


    
    6. Folosește liniile/formele pe care ți le oferă natura; ochii noștri sunt atrași în mod inconștient de linii în imagini, deci gândind ”cum?”, ”unde?” și ”de ce?” să așezăm linii în fotografii va avea un impact destul de mare asupra modului în care este percepută imaginea de către audiență. De exemplu, un drum care începe într-o parte a imaginii și șerpuiește până în partea îndepărtată va atrage atenția mult mai mult decât ai putea să crezi.
Photos by Cozmin Virlan apa cabana    7. Încearcă să simplifici imaginile; prea multe elemente în același cadru pot duce la pierderea interesului privitorului, mai ales dacă nu reușește să găsească un punct în care să iși concentreze privirea. Asta nu înseamnă că nu poți avea un al doilea punct de interes în fotografie, ci înseamnă doar că trebuie să ai grija ca cel din urmă să nu ”fure” toată atenția.
Photos by Cozmin Virlan imagine copil    8. Caută simetrie/modele; umplerea cadrului cu un model care se repetă poate oferi imaginii tale un impact mult mai mare. De asemenea, folosirea simetriei ( cum ar fi stâlpi de iluminat pe ambele părți ale unei străzi, o linie de copaci sau arcade ) poate ghida privirea în locul în care ai vrut de la bun început.
Photos by Cozmin Virlan batran pe banca    9. Creează distanță și adâncime; încearcă să creezi imagini care să lase impresia că subiectul și fundalul nu sunt în același plan și care să lase senzația de ”adâncime” între subiect și mediul înconjurător. 
Photos by Cozmin Virlan depth of field    10. Apropie-te cât de mult posibil; Robert Capa, una dintre legendele fotografiei, obișnuia să spună că  ” dacă fotografiile tale nu sunt destul de bune, nu ești destul de aproape! ”. Pentru a obține compoziția de care ai nevoie, uneori trebuie să ajungi foarte, foarte aproape de subiect:
  •         apropierea de subiect în fotografii de stradă sau de peisaje pot crea un nivel de ”adâncime” incredibil.
  • macro fotografia poate dezvălui o lume ciudată dar superbă care nu ar putea fi văzută niciodata cu ochiul liber.
   
Photos by Cozmin Virlan foto apropiere floare

    Acestea au fost 10 sfaturi pentru a obține compoziții mult mai bune în fotografie, sper că vă vor ajuta. 
    Ca de obicei, dacă aveți ceva de adăugat, nu ezitați să îmi scrieți, iar dacă ați găsit informații interesante, simțiți-vă liberi să le împărtășiți cu prietenii/colegii voștri.