Dacă vrei să adaugi o nuanță de originalitate fotografiilor tale, cum am mai spus, cea mai bună variantă de a-ți lăsa amprenta este editarea. Deși am încercat de-a lungul timpului și alte aplicații, Lightroom Mobile este, pentru mine, cea mai bună, chiar și în varianta free.

    Deși este o aplicație mobilă, oferă aproape toate funcțiile pe care le oferă varianta de desktop. Mai departe puteți vedea cele 10 motive pentru care Lightroom este opțiunea mea de editare pe telefon/tabletă.

    1. Editările selective. Folosind această opțiune putem selecta o zonă a fotografiei asupra căreia putem modifica atât setările ce țin de luminozitate ( expunerea, contrastul, umbrele, punctele de alb, punctele de negru, ecidențierile ) cât și cele ce țin de culori,  textură, claritate și nu numai. Opțiunile de a selecta zonele sunt de asemenea variate, de la selecții circulare, longitudinale, sau putem chiar folosi o pensulă pentru retușuri foarte fine.

    2. Decupare. Așa cum am mai spus în articolele anterioare, decuparea fotografiilor ( funcția de ”crop” ) poate transforma o fotografie modestă într-una care poate atrage foarte multă atenție. De asemenea, tot folosind funcția ”crop” putem îndrepta imaginile și seta formatul final al acestora.

    3. Profiluri. Profilurile din lightroom sunt setări globale, predefinite, ce modifică un set mic de parametrii ai fotografiilor, culoarea și tonul.

    4. Editările de lumină. Aceste editări cuprind setările pentru expunere (exposure ), contrast ( contrast ), evidențieri ( highlights ), umbre ( shadows ), punctele de alb ( white ) și punctele de negru ( black).

    5. Editările de culoare. Temperatura culorii (Temp) se poate seta între 2.000 si 50.000k sau între senzația de foarte rece și senzația de foarte cald. De asemenea, tentele ( tint ) culorilor merg de la verde la magenta. Vibrația (vibrance ) și saturația ( saturation ) culorilor pot părea că au aproximativ același efect, dar trebuie să țineți cont de faptul că saturația tratează toate culorile disponibile în fotografie în timp ce vibrația nu va afecta culorile deja saturate sau nuanțele de piele.

    6. Efectele. Această rubrică include setări pentru textura obiectelor din imagini ( texture ), claritate ( clarity ) dar și multe altele, probabil, mai puțin folosite cum ar fi dehaze sau vignette.

    7. Detalii. Cele mai importante setari pe care le putem modifica, din punctul meu de vedere, folosind Lightroom Mobile, sunt setările pentru sharp ( încercarea de a accentua anumite detalii ale imaginii care par a fi estompate ), noise reduction ( încercarea de a elimina ”zgomotul” digital generat de setări nepotrivite sau limite ale camerei/aparatului ) .

    8. Optica. Lightroom mobile oferă opțiunea de a corecta dificultățile lentilelor în anumite situații. Cea mai cunoscută este aberația cromatică,  un fenomen cauzat de deformarea lentilelor. Practic, lentilele au dificultăți în a menține toate culorile în aceeși linie de convergență și se pot observa nuanțe de verde sau magenta în anumite locuri ale imaginii. 

    9. Preset-urile. Ca și profilurile, despre care am amintit mai sus, preset-urile sunt seturi de instrucțiuni globale, care se pot aplica oricărei imagini, diferența dintre profiluri și preset-uri fiind că în timp ce profilurile aplică modificări doar asupra culorii și tonurilor, preset-urile lucrează asupra mult mai multor setări. 

    10. Healing brush. Această opțiune ne oferă posibilitatea de a face retușuri asupra imaginii, cum ar fi să scăpăm de puncte de praf sau mizerie care pot distrage atenția de la subiectul pe care l-am fotografiat.

        Am atașat în finalul articolului o imagine fotografiată și prelucrată de mine pe telefonul mobil folosind Lightroom Mobile.

        Mulțumesc pentru timpul acordat să citiți articolul și sper că v-am fost de ajutor.