Formatul RAW reprezintă un format care captează toate datele imaginii înregistrate de senzorul aparatului sau al smartphone-ului.
În momentul în care fotografiem în formatul JPEG, informația este comprimată, iar astfel se pierd date ale imaginii, acesta fiind în principiu și motivul pentru care vedem diferențe de dimensiuni considerabile între cele două formate. Faptul că tehnologia a avansat atât de mult nu poate decât să ne bucure, unul dintre motive fiind faptul că este posibil să fotografiem în format RAW chiar și de pe un telefon mobil, fie el și de buget, datorită multitudinii de aplicații disponibile ( cel mai bun exemplu și o aplicație pe care o recomand, fiind Lightroom Mobile ).  
    Cele mai importante avantaje ale fotografiei în format RAW, identificate de mine până în acest moment sunt :
✏️1.Nivel superior al calității imaginii. Acesta este de departe unul dintre cele mai mari avantaje. Când fotografiem în format RAW, înregistrăm toate datele captate de senzor. Ca să vă faceți o idee, o imagine JPEG poate conține până la 16.8 milioane de culori ( 256 de tonuri de roșu, 256 de tonuri de albastru și 256 de tonuri de verde ), în timp ce o imagine RAW poate conține până la 68.7 miliarde de culori ( 4096 de tonuri pentru fiecare canal de culoare ). Unele camere high end au capacitatea de a capta în format RAW până la 4.4 trilioane de culori sau chiar mai mult, dar acele modele nu fac obiectul discuției. Ce trebuie să înțelegem este că atunci când fotografiem în format RAW beneficiem de mult mai multe informații ale imaginii respective.
✏️2. Avantajul de a corecta cu ușurință imaginile subexpuse sau supraexpuse. Lucrând în format RAW, deși imaginea poate fi subexpusă sau supraexpusă ( deși nu ne dorim asta ), informațiile sunt disponibile în fotografie, astfel încât să putem recupera detaliile necesare. Acest lucru este valabil nu doar pentru expunere/luminozitate, dar și pentru umbre, evidențieri, contrast și orice alte opțiuni ce pot transforma o imagine ”arsă” într-una demnă de distribuit.
✏️3.Ajustarea paletei de culori după capturarea imaginii. Paletele de culori ( cum ar fi sRGB sau Adobe RGB ) nu sunt salvate în imaginea RAW ceea ce înseamnă că se pot schimba cu ușurință ulterior.
✏️4. Editare non distructivă. Atunci când ajustăm o imagine RAW, de fapt, nu modificăm nimic din datele originale. Ceea ce facem de fapt, este să scriem un set de instrucțiuni pentru cum vor fi salvate imaginile pe care le exportăm ( JPEG sau alte formate ).
✏️5. Imprimări de calitate superioară. Datorită detaliilor superioare de tonuri, calitatea imprimării imaginilor captate în RAW va fi net superioară față de imaginile captate ca JPEG.
✏️6.Pot fi convertite în alte formate RAW. Când folosim imagini în format RAW, fotografiile pot fi combinate cu ușurință pentru a crea imagini HDR sau panoramic și a fi editate la potențial maxim.

✏️ 7.Dovadă de proprietate și autenticitate. Spre deosebire de imaginile în format JPEG, care pot fi cu ușurință manipulate, imaginile în format RAW pot fi folosite ca dovadă de proprietate și autenticitate a fotografiei. Șansele ca cineva să vă acuze că ați manipulat în Photoshop o poză în format RAW cu un extraterestru sunt destul de mici.
Acestea sunt, din punctul meu de vedere cele mai importante motive pentru care e mult mai bine să realizați fotografii în format RAW.