Încă de la început vreau să împărtășesc faptul că, pentru mine, fotografia nu este, nu a fost și nu va fi niciodată o știință exactă. Niciodată nu am fotografiat după tipare și probabil nici nu o voi face vreodată, pentru că, la sfârșitul zilei, fotografiile sunt modul meu de a povesti ce văd. Fotografia a fost, este și va fi tot timpul subiectivă.
Trecând peste acest aspect, sunt totuși unele reguli pe care mi le-am impus, iar asta doar pentru a lucra mult mai ușor.
Iată o listă cu 6 modificări pe care le fac de fiecare dată fotografiilor mele când ajung la partea de prelucrare/editare.
    1. Decuparea imaginii și îndreptarea fotografiei. Acesta este primul lucru cu care încep editarea, pentru că o poză decupată, îndreptată și cu retușuri ( de obicei la nivelul pielii dacă vorbim de fotografie de tip portret ) îmi va ușura foarte mult munca. Majoritatea programelor de editat oferă și o funcție de auto îndreptare a fotografiei care poate avea un impact destul de mare asupra imaginii prelucrate.

    2. Ajustarea nuanțelor de alb. Ajustarea nuanțelor de alb este în mare parte secretul unei imagini, nu numai din punct de vedere al aspectului, dar și din punctul de vedere a ceea ce transmite imaginea respectivă.

    3. Intensitatea culorilor/saturația. Pentru mine, mereu a fost și va fi vorba de viziunea fiecăruia asupra imaginii respective. Cu toate acestea, ar fi bine să vă gândiți tot timpul că o fotografie suprasaturată poate fi foarte obositoare pentru ochii privitorilor.

    4. Folosirea funcției ”sharp”. Tradus din engleză, cuvântul ”sharp” înseamnă a ascuți. Ce face opțiunea de ”sharp” din orice aplicație de editare foto? Exact asta: va ”ascuți” imaginea, accentuând liniile până când imaginea va deveni foarte cenușie ca și exprimare. Este o funcție foarte bună când vrei să accentuezi unele detalii, dar ideal ar fi să nu abuzezi de ea.

    5. Expunerea și contrastul. După ce am trecut de primii 5 pași, este momentul ideal să ne întoarcem la expunere, pentru că modificările de ajustare a nuanțelor de alb, saturația culorilor și cam toate cele enumerate mai sus mereu vor avea un impact, mai mic sau mai mare, asupra expunerii ( luminozității ) și contrastului fotografiei.

    6. Exersarea și încercarea cât mai multor variante până găsesc o variantă care să îmi placă.Photos by Cozmin Virlan imagine copil

Photos by Cozmin Virlan imagine copil